Medische Encyclopedie – Apotheek Bleiswijk – Bleiswijk

Apotheek Bleiswijk

Apotheek Bleiswijk

Oranjetuin 128 2665VJ Bleiswijk Tel:010-5214262

Laatste nieuws

LET OP: tijdens de zomervakantie hebben wij aangepaste openingstijden/bereikbaarheid.

Van 29-07-2024 tot en met 23-08-2024 is de apotheek geopend van 8.00 uur tot 12.00 uur en van 13.30 tot 18.00 uur.Nieuwe pagina toevoegen

De apotheek is telefonisch niet bereikbaar tussen 12.00 en 14.00 uur.

 • Herhaalrecepten kunt u aanvragen via MijnGezondheid.net of de Medgemak App. Met MijnGezondheid.net regelt u online uw gezondheidszaken bij uw huisarts of apotheek. Meldt u aan via deze website.
 • Door landelijke leveringsproblemen zijn medicijnen er helaas steeds vaker niet. U krijgt dan een ander merk of eventueel een passend alternatief van ons. Voor meer informatie en wat u zelf kunt doen leest u hier.
 • Wij bieden de kijksluiter aan. Dit is een animatievideo van een medicijn waarin de belangrijkste informatie uit de bijsluiter van een medicijn in begrijpelijke spreektaal wordt uitgelegd. Het gebruik hiervan is kosteloos. Zoek de kijksluiter van uw medicijn hier.

Medische Encyclopedie

Medische encyclopedie > Klachten zoeken > Klachten overzicht > Afbreken van zwangerschap

Inhoud

Afbreken van zwangerschap

Wat is afbreken van zwangerschap?

Het afbreken van de zwangerschap is het weghalen van een vruchtje uit de baarmoeder, zodat deze niet voldragen wordt tot kind. Er kunnen verschillende redenen zijn om dit te doen.

Bij een ongewenste zwangerschap kunt u hier zelf voor kiezen.

Er kan ook een medische reden zijn:

 • de zwangerschap kan een (te) groot risico zijn voor de gezondheid van de vrouw;
 • het vruchtje kan overleden zijn en de miskraam komt niet vanzelf op gang;
 • er zijn met een echo ernstige afwijkingen bij het vruchtje vastgesteld.

Kan ik er zelf iets tegen doen?

Indien de zwangerschap wordt afgebroken, zorg dan voor tijd en rust voor uzelf. Regel mensen om u heen die voor u kunnen zorgen en waarmee u kunt praten. Het kan een tijd duren voordat u de gebeurtenis kan accepteren en verwerken.

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

 • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

 • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

 • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

 • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

 • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

 • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

 • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

 • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

 • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?

Welke medicijnen worden gebruikt bij

Mifepriston
Mifepriston is een anti-hormoon. Het remt het vrouwelijke geslachtshormoon progesteron, een hormoon dat nodig is om de zwangerschap in stand te houden. Ook maakt de mifepriston de baarmoedermond zacht, zodat deze wat meer open gaat staan. In veel gevallen is behalve mifepriston nog een ander weeënopwekkend middel nodig, zoals misoprostol.

Misoprostol
Misoprostol laat de baarmoeder samentrekken (wekt weeën op). Het wordt vaak gebruikt in combinatie met een anti-hormoon om de zwangerschap eerst af te breken. De weeën starten enkele uren tot dagen na gebruik. Misoprostol wordt ook gebruikt bij een curretage. Het verslapt de baarmoedermond waardoor een curettage minder pijnlijk verloopt. Deze werking begint binnen 4 uur.

Terug naar overzicht